– Avstemningen er helt i tråd med folkeretten

Russlands president Vladimir Putin er uenig med Norge, USA og store deler av Vesten.

Et klart flertall har stemt for innlemmelse i Russland i folkeavstemningen på Krim-halvøya søndag. Etter at rundt 50 prosent av stemmene er talt opp, sier rundt 95 prosent av velgerne ja til å bli en del av Russland.

Alternativet var å gjeninnføre grunnloven fra 1992. Dette ville innebære en langt større grad av indre selvstyre enn i dag. Russlands president Vladimir Putin rykker søndag ut for å forsvare den omstridte avstemningen.

Les mer: – Avstemningen er helt i tråd med folkeretten

Sannhet og løgn om Ukraina

Europe location UKRDet sies så mye løgnaktig om begivenhetene i Ukraina at sannhet fremstår som løgn og løgn som sannhet. I et forsøk på å formidle en del grunnleggende fakta har jeg tillatt meg å skrive følgende punktvise oppsummering av det ukrainske dramaet.

  1. Viktor Janukovitsj er Ukrainas lovlige president. Alle, EU, USA, Russland og alle andre, godkjente valget av Janukovitsj til ukrainsk president i 2010.
  2. Økningen i Janukovitsj' makt som president etter at han var blitt valgt til ukrainsk statsoverhode, som er en av anklagene som har blitt rettet mot ham, skjedde med tilslutning fra et flertall i parlamentet og konstitusjonsdomstolen.
  3. Janukovitsj tok selv initiativ til at Ukraina skulle innlede forhandlinger med EU. Hensikten var utvilsomt å få de vestorienterte velgerne i Vest-Ukraina til i takknemlighet å stemme på ham ved presidentvalget i 2015 (samtidig som han regnet med at folk i Øst-Ukraina uansett ville stemme på ham).
  4. Skal Ukrainas umoderne industri og landbruk klare seg i konkurransen med EU-land, vil Ukraina trenge mange titalls milliarder euro og dollar i hjelp og lån. EU hadde intet å tilby. Ukrainsk tilknytning til EU ville dessuten ha tvunget Russland til å innføre handelshindringer mot Ukraina for å beskytte sitt eget næringsliv. Mesteparten av Ukrainas eksport går til Russland. I motsetning til EU tilbød Russland flere titalls milliarder dollar i form av billig gass, oppkjøp av statsobligasjoner, lån med mer.
  5.  Hadde EU tilbudt Ukraina en avtale som kunne ha holdt ukrainsk økonomi flytende til over presidentvalget i 2015, ville pragmatikeren Janukovitsj uten betenkninger ha underskrevet en slik avtale.

Les mer: Sannhet og løgn om Ukraina

Hvem er den mystiske mannen med skjegget?

Bildene som ikke beviser at «grønne menn» er russiske elitesoldater.

(Dagbladet): Den mystiske mannen med skjegg dukker opp på flere av bildene fra Øst-Ukraina den siste tiden. Det samme gjør lagkameratene.

Tungt utrustet, velorganisert og i front der det skjer - gjengen angriper politistasjonen i Kramatorsk, okkuperer bystyrehallen i Slavjansk, overtar politistasjonen i Slavjansk, og organiserer selvforsvar langs veiene i utkanten av byen.

Beviser ingenting

Ukrainske myndigheter mener å ha fotobevis for at gruppen egentlig tilhører de russiske spesialstyrkene. New York Times gjengir det de hevder å være bildebevisene, og skriver at amerikanske myndigheter oppfatter disse som troverdige bevis.

Les mer: Hvem er den mystiske mannen med skjegget?

Tidligere våpeninspektør: Norge bør ta imot de syriske våpnene

– Norge har penger, stabilitet og kompetanse. Vi bør absolutt si ja til å ta imot kjemiske våpen fra Syria, mener tidligere våpeninspektør i Irak, Jørn Siljeholm. Han tror ikke det er tilfeldig at Norge blir spurt.

– Vi får forespørselen fordi FN vet at vi kan gjøre dette, sier Siljeholm til NRK.

Han har en doktorgrad i kjemi-risikoanalyse fra Universitet i Oslo, og har jobbet 15 år på MIT (Massachusetts Institute of Technology), blant annet med masseødeleggelsesvåpen. Siljeholm har også vært våpeninspektør for FNs sikkerhetsråd.

Les mer: Tidligere våpeninspektør: Norge bør ta imot de syriske våpnene

Mandela sto oppført på USA si terrorliste til han var 90 år

Fram til 2008 var Mandela og hans parti African National Congress oppført på USA si terrorliste. Håper Obama synest det er litt flaut, seier Sør-Afrika-ekspert Liv Tørres.

USA sin president er for tida på besøk i Sør-Afrika, der han mellom anna skal møte Jacob Zuma, leiaren av regjeringspartiet African National Congress (ANC), og deler av Nelson Mandelas familie.

Les mer: Mandela sto oppført på USA si terrorliste til han var 90 år