Alle som reiser ut av EU-området med penger i lommeboka må forvente at de kan bli konfiskert når som helst, selv om beløpet er langt under 10.000 euro. Et nytt forslag til en EU-forskrift ligger på bordet. Forskriften skal erstatte First Cash Control Regulation fra 2005, der beløpet som må rapporteres til tollen er fastlagt til 10.000 euro.

De som kommer med forslaget, er en komite som jobber for Europakommisjonen. Den nye loven må fortsatt godkjennes av Europaparlamentet og de europeiske statene.

Her er gull og smykker er også definert som kontanter, og dermed inkludert. Komiteens navn, med et vidunderlig eksempel på orwellsk nytale, er «Komiteen for borgerlige friheter og økonomiske anliggender».

«Store pengebeløp, det være seg pengesedler eller gullmynter, brukes ofte til kriminelle aktiviteter som hvitvasking av penger eller finansiering av terrorisme…Med denne lovgivningen gir vi myndighetene de verktøyene de trenger for å forbedre deres kamp mot disse forbrytelsene.» sier Mady Delvaux, komiteens medordfører.

Komiteen synes ikke å ha fått med seg at hvitsnippkriminalitet foregår i mer ordnete former. Det ligger i selve ordet, folk med hvit skjortesnipp skitner den ikke til. Styremedlemmer i multinasjonale selskaper tar ikke med seg kontanter over grensen i knekkebrødpakker, de gjør det ved hjelp av skatteparadis og lobbyvirksomhet, helt lovlig.

Dette forslaget er helt i ånden av en anbefaling Det internasjonale pengefondet ga til stater i 2015, der de foreslår at kontanter kan avskaffes med små skritt, for å gradvis innskrenke bruken. Temaet har også vært diskutert på de transatlantiske elitenes synomosia, den årlige Bilderbergkonferansen, der dette tydeligvis er en populær idé. Men fordi innbyggerne fortsatt liker kontanter, presenterte EU-kommisjonen dette forslaget, som skal tette «hull i kontrollen» av kontantstrømmer over EUs grenser.

No upcoming event!
man tir ons tor fre lør søn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31