USAs aller, aller rikeste eier nå like store verdier som de 90 prosent fattigste. Donald Trumps skattereform kommer trolig ikke til å bøte på dette fenomenet. – Snarere tvert imot, sier sjeføkonom.

Da Celia Sue Hecht (67) var yngre, trodde hun ikke i sine villeste fantasier at hun skulle tilbringe pensjonisttilværelsen sin som hjemløs. Men en kombinasjon av uflaks og sykdom har bidratt til at skribenten og journalisten nå må tilbringe nettene i bilen sin i småbyen Seaside, like sør for San Francisco.

– Å finne et permanent tak over hodet er i stadig større grad en uoppnåelig drøm. Husleien er høyere enn hva jeg får i pensjon, og å bo på et motell er en luksus jeg ikke har råd til, skriver Hecht i en åpenhjertig artikkel på Vox.com.

Hun er på ingen måte alene. Hele 40,6 millioner av USAs 326 millioner innbyggere lever i fattigdom i USA i dag, ifølge offisielle tall. Nesten halvparten av disse lever i dyp fattigdom, noe som vil si at de tjener mindre enn halvparten av den amerikanske fattigdomsgrensen – som ligger på rundt 100.000 kroner for en enslig person.

– Den amerikanske drømmen er blitt en amerikansk illusjon

Problemet er blitt så stort at FNs spesialutsending for ekstrem fattigdom, Philip Alston, velger å slå alarm. Han er sjokkert etter å ha reist rundt i USA i to uker for å observere fattigdommen i landet.

– Den amerikanske drømmen er raskt i ferd med å bli til den amerikanske illusjonen. USA har nå lavere sosial mobilitet enn noen andre rike land, oppsummerer Alston.

Problemet er altså ikke bare fattigdommen, men at det er så vanskelig for folk som Celia Sue Hecht å komme seg ut av den.

– Når alt kommer til alt, er vedvarende ekstrem fattigdom i et rikt land som USA, et resultat av politiske valg fattet av makthaverne. Med politisk vilje kunne problemet lett forsvinne, sier han.

No upcoming event!
man tir ons tor fre lør søn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31